

22908 temas (22716 sin leer) en 44 canales
Benvolgut/da, et volem informar de:
Ahir, 20 de febrer n'Elisa Rosselló i en Marc Mercadé, com a presidenta i vice-president vam ser convocats a una reunió amb la directora general de Formació Professional i Ordenació Educativa, Maria Isabel Salas, en nom del Conseller d'Educació, que és amb la persona que havíem sol·licitat una reunió. Se'ns va rebre i se'ns va escoltar amb ànim de solucionar el tema de la reducció horària. Els vam exposar els nostres arguments de la necessitat de mantenir les dues hores a 4t ESO i se'ns va demanar solucions donat que la 5a hora de matemàtiques és per la Conselleria irrenunciable. Els vam fer propostes que han estat anotades i seran consultades.
Al mateix temps, de la sol·licitud sobre la prova PAU, se'ns ha comunicat que la prova no es canvia però que s'oferiran en breu uns criteris de qualificació de la prova més concrets que tinguin en compte que els alumnes han de destinar un temps de la prova a pensar com respondran, donat el caràcter competencial de totes les activitats que la conformen.
Seguirem informant-vos,
La junta de l'AFIB
L’AFIB ja ha presentat les al·legacions als Esborranys del Decret dels nous currículums contra la reducció horària de l’assignatura d’Educació en Valors Ètics i Cívics, com també ho ha fet el Cap d’Estudis de Filosofia de la UIB a títol personal. Si encara no ho heu fet, podeu presentar les al·legacions fins al 6 de febrer, com més en rebin més veuran el suport que té la nostra reclamació.
Recordeu que per facilitar-ho us adjuntam un full d’instruccions, amb els enllaços directes al formulari, i un model com el que ha redactat l’AFIB (en docx i odt) que podeu copiar o modificar per tramitar una al·legació. Tenim de termini fins al 6 de febrer. Tota aquesta informació, i els enllaços i models, els trobareu al blog de l’AFIB, en els enllaços laterals.
Us passem un llistat de les notícies i articles de premsa que han sortit publicades aquesta primera setmana de mobilització
Com més renou fem en mitjans de comunicació més ens hauran d’escoltar. Les notícies estan penjades en el blog. Per això, si podeu feu difusió o si ens podeu ajudar a fer-ne us ho agrairem.
Ja hem rebut el suport d’alguns sindicats que s’han posat en contacte amb nosaltres SIAU, UOB, STEI i SIAU i UOB han mostrat la seva oposició a la reducció en la darrera mesa sectorial o ho han fet públic.
UOB: Els currículums d’en Pep Gonella
Volem contactar amb els altres sindicats per tal que tots els sindicats es posicionin sobre les nostres reivindicacions. Cal que ens ajudeu pressionant si sou membres d’algun sindicat. Feu-nos-ho saber, si us plau.
Aquests dies estem fent contactes amb partits polítics per tal de tenir el seu suport. El PSIB, Més per Palma i Podem ja ens han donat suport i avui la diputada socialista Amanda Fernández ha fet una pregunta en la primera sessió del Parlament d’aquest any celebrada avui:
Sessió Parlament Illes Balears 4/02/2025
Estem pendents de poder parlar amb el Servei d’Ordenació Educativa i el conseller d’Educació Antoni Vera. Us anirem informant.
Tota proposta i suggeriment serà ben arribada. Anirem desplegant més iniciatives a mesura que es vagin succeint els esdeveniments, i us tindrem informats. La junta de l’AFIB us vol agrair el vostre suport, gràcies per ser-hi.
L’AFIB ja ha presentat les al·legacions als Esborranys del Decret dels nous currículums contra la reducció horària de l’assignatura d’Educació en Valors Ètics i Cívics argumentant raons pedagògiques i curriculars. Pensam que com més al·legacions rebin més veuran el suport que tenim. Per això,
us demanam que envieu a títol personal una al·legació i en feu el màxim de difusió perquè la Conselleria rebi com més al·legacions millor. Per facilitar-ho us adjuntam un full d’instruccions, amb els enllaços directes al formulari, i un model com el que ha redactat l’AFIB (en docx i odt) que podeu copiar o modificar per tramitar una al·legació. Tenim de termini fins al 6 de febrer. Tota aquesta informació, i els enllaços i models, els trobareu al blog de l’AFIB, en els enllaços laterals.
L’AFIB ha enviat notes de premsa que ja han estat publicades amb la nostra oposició a la reducció de Valors. Per ara, van sortir notícies a Ara Balears, Última hora i Diario de Mallorca. I estem en contacte amb la ràdio i televisió per mantenir la pressió informativa sobre aquesta qüestió. Com més renou fem en mitjans de comunicació més ens hauran d’escoltar. Les notícies estan penjades en el blog. Per això, si podeu feu difusió o si ens podeu ajudar a fer-ne us ho agrairem.
Demanarem el suport a aquestes al·legacions del departament de Filosofia i la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat, suport que ja ens van transmetre oralment el dia de l'Olimpíada de Filosofia.
Ja hem rebut el suport d’algun sindicat, estem en contacte amb d’altres i esperem que tots els sindicats es posicionin sobre les nostres reivindicacions, sobretot per la sobrecàrrega i l’empitjorament de les condicions laborals que suposa impartir assignatures d’una sessió setmanal. És important aquest suport perquè els esborranys han de passar per la mesa sectorial d’Educació no hi tenen representació. Cal que ens ajudeu pressionant si sou membres d’algun sindicat. Feu-nos-ho saber, si us plau.
Aquests dies estem fent contactes amb partits polítics per tal de tenir el seu suport. Al mateix temps, vam decidir de demanar una entrevista amb el Servei d’Ordenació Educativa i el conseller d’Educació Antoni Vera. Us anirem informant.
Tota proposta i suggeriment serà ben arribada. Anirem desplegant més iniciatives a mesura que es vagin succeint els esdeveniments, i us tindrem informats. La junta de l’AFIB us vol agrair el vostre suport, gràcies per ser-hi.
Ahir, 21 de gener, la Conselleria va publicar els Esborranys del Decret dels nous currículums. En aquests l’assignatura d’Educació en Valors Cívics i Ètics perd una hora setmanal en favor de Matemàtiques, i passaria a tenir 1 sola sessió setmanal el curs vinent. Els esborranys dels decrets es poden consultar a través de l’enllaç següent: SERVEID’ORDENACIO EDUCATIVA.
En aquest sentit, disposam de 10 dies hàbils, comptadors a partir d’ahir, data de publicació al Portal de transparència, per fer les aportacions i enviar-les al correu del Servei d’Ordenació Educativa: ordenacio@ibeducacio.eu
Des de l’AFIB ens oposam totalment a aquesta reducció i presentarem una al·legació, que ha de tenir els màxims suports possibles, tant de professorat com d’associacions,... Al mateix temps, hem d’iniciar accions per tal de fer veure a la Conselleria que és inadmissible desenvolupar qualsevol currículum en una sessió setmanal, i més encara, quan es tracta de l'única assignatura obligatòria en tota l’etapa educativa de secundària on els alumnes treballaran els valors ètics i cívics que necessiten com a ciutadans responsables. Per experiències passades, sabem que solament la pressió mediàtica i ciutadana, junt amb els pertinents contactes amb els diferents responsables de la Conselleria poden albirar alguna possibilitat a la nostra reivindicació. Per això, us demanem l’ajut i el suport que ens pugueu fer arribar d’associacions, sindicats o altres institucions en aquestes gestions, com també si coneixeu personalment les persones que poden influir en aquesta decisió. Us agrairíem que ens ho féssiu saber al correu de l’AFIB per tal d’encertar en les reunions que volem programar amb la Conselleria.
Ben aviat us informarem de les passes que emprendrem com a AFIB per continuar defensant la presència de la Filosofia i la reflexió filosòfica a les aules de les Illes Balears.
Dia 24 de gener de 2025, a les 12 hores (primera fase)
Participants:
Estudiants matriculats a l’assignatura optativa de Filosofia o Valors Ètics de quart curs d’ESO.
Inscripcions fins dia 21 de gener de 2025.
XI Olimpíada de Filosofia
Dia 24 de gener de 2025, a les 9.30 hores (primera fase)
Participants:
Inscripcions fins dia 21 de gener de 2025.
Benvolguts, benvolgudes, us recordem que sou convocats i convidats a l'assemblea ordinària que es farà aquest DILLUNS 16 de Desembre de 2024 a les 18:30h (en primera convocatòria), i a les 19h en segona convocatòria. Tothom, sigui soci, sòcia o no, hi està convidat en el següent enllaç de meet:
Ordre del dia:
Aprovació si escau de l’acta anterior.
Valoració de les activitats dutes a terme en el darrer any.
Propostes i projectes en curs.
Estat de comptes.
Proposta per aprovar una quota anual per constar com a socis i sòcies i poder tenir una base econòmica per les despeses de l’AFIB (actualment va a càrrec personal de membres de la junta) i, sobretot per començar a organitzar activitats i formacions de les que pugueu gaudir.
Agrair la dedicació durant tants anys de la Sra. Margalida Santandreu fent-la sòcia d'honor.
Torn obert de paraula, (tota proposta i suggerència serà ben arribada).
Per a qualsevol suggerència o comunicació ens trobareu en l’adreça afib.balears@gmail.com
Us hi esperem!
La junta de l'AFIB
Des de l'AFIB, com associació que col.labora amb la UIB en l'organització de l'olimpíada filosòfica, tenim molta il.lusió, sobretot pensant en l'alumnat , en el nostre jovent, a qui els hi volem contagiar l'amor a la filosofia i les ganes de relacionar-se amb la realitat amb esperit crític. Les olimpíades son la festa del pensament, el pensament dels vertaders protagonistes, que son els i les nostres adolescents. Per això us convidem a que hi participeu, a fi que la filosofia no sigui sols una matèria en les seves vides, sinó quelcom més.
El tema que hem triat per aquesta edició és: “La cura: Cura del medi, cura de les persones, cura de si.” El procés de l’Olimpíada autonòmica serà el mateix que hem seguit durant els darrers anys i vos animem a participar igual que sempre. Ja està oberta la inscripció a la XI Olimpíada de Filosofia, pels alumnes de Batxillerat clicant en aquest formulari i la VIII Miniolimpíada de Filosofia en aquest formulari, pels alumnes matriculats a l’assignatura optativa Introducció a la Filosofia de tercer d’ESO i els alumnes matriculats a l’assignatura de Educació en Valors ètico-cívics de quart curs d’ESO.
L’Olimpíada es durà a terme en dues fases:
Trobareu tota la informació a: [https:]] i els criteris de valoració per treballar les diferents modalitats a [olimpiadafilosofiabalears.blogspot.com] Recodau que aquest any també la modalitat de dissertació parteix d’un text.
Olimpíada estatal (XII OFE ) el 28 y 29 de març de 2025 a les Illes Balears
Aquest any ens toca organitzar i ser els amfitrions de la XII OFE que es farà a Palma, durant els darrers mesos hem estat organitzant-ho i cercant finançament. Volem que surti el millor possible i per això necessitem ajuda a molts de nivells però sobretot els dies de la realització, el 28 y 29 de març de 2025, quan rebrem més de 100 alumnes de tota Espanya acompanyats pels seus professors. Necessitam la vostra ajuda per acompanyar els participants, activitats lúdiques i culturals, organització de les proves i altres aspectes importants per a fer de l’estada dels finalistes una experiència agradable. Si teniu disponibilitat i ganes, per favor, contacteu amb el correu de l'AFIB (afib.balears@gmail.com). Una salutació i moltes gràcies per la vostra atenció i col·laboració.
AFIB-Comitè organitzador de l'OFE Illes Balears.
Benvolgut/da, et volem informar de:
Assemblea ordinària de l’AFIB: vos convoquem a l’assemblea ordinària que es farà el DIMECRES 20 de Desembre a les 19:00h (en segona convocatòria) on es votarà la nova junta de l’AFIB pels propers 4 anys. Tothom, sigui soci o no hi està convidat en el següent enllaç de meet: [https:]] Us adjuntam la convocatòria de l’assemblea.
Balears pensa: El curs passat les companyes i companys de Manacor, Alcúdia i en algun institut de Palma van organitzar unes jornades filosòfiques “Mallorca pensa” que van ser tot un èxit. Aquest curs volem animar a seguir creant espais oberts a la filosofia als mateixos que ho varen impulsar el curs passat i fer la convidad de manera extensiva a Inca, a més centres de Palma, i si fos possible a Menorca i Eivissa.
Altres informacions:
Olimpíades de Filosofia: us recordam que està oberta la inscripció a les Olimpíades que enguany giren entorn del tema de l’OCI. Trobareu propostes didàctiques per treballar les diferents modalitats i tota la informació a: [olimpiadafilosofiabalears.blogspot.com] Recodeu que aquest curs la modalitat de dissertació parteix d’un text.
La UIB organitza unes Jornades Dona i Filosofia el 14 i 15 de desembre. Us adjutam la informació sobre aquest esdeveniment perquè en feu difusió.
Tota proposta i suggerència serà ben arribada. La junta de l’AFIB us vol agraïr el vostre recolzament i suport, gràcies per ésser-hi.
Ens trobareu al mail afib.balears@gmail.com o al blog: [afib-filosofia.blogspot.com]
Benvolgut/da, et volem informar de:
Ja han passat 4 anys des de que aquesta junta es va constituir per recuperar l’AFIB. Segons els estatuts toca renovació de junta, per tant, volem posar-nos a disposició de tots els socis i simpatitzants de l’AFIB per:
- animar als qui vulguin formar un altra junta per rellançar l’AFIB amb nous projectes a presentar la seva proposta en el termini de 15 dies per tal d’informar a tots els socis i simpatitzants que l’hauran de votar en una Assemblea ordinària de l’AFIB que es convocarà a principis de Desembre per meet.
- l’actual junta està pensant renovar-se, per tant, us volem convidar a participar-hi per tal de col·laborar en els projectes que es duguin a terme en els propers 4 anys si, finalment, surt reelegida en la votació de Assemblea ordinària de l’AFIB que es convocarà a principis de Desembre per meet.
En els dos casos podeu fer arribar les vostres propostes al mail (afib.balears@gmail.com) de l’AFIB per informar als socis i simpatitzants amb la convocatòria de la junta 15 dies de la realització de la mateixa.
Altres informacions:
- Balears pensa: El curs passat les companyes i companys de Manacor, Alcúdia i Palma van organitzar unes jornades filosòfiques “Mallorca pensa”. Aquest curs volem animar a seguir creant espais oberts a la filosofia als mateixos que ho varen impulsar el curs passat i fer la convidada de manera extensiva a Inca, a més centres de Palma, i si fos possible a Menorca i Eivissa. La proposta és fer el Balears Pensa per abril o quan vaig millor als centres que l’organitzin.
- Gestions LOMLOE: seguim en contacte amb la REF donant suport a iniciatives conjuntes per reclamar el paper de la Filosofia en les futures proves PEBAU. Vos adjuntam la carta que s’ha enviat al Ministeri perquè en feu difusió.
- Olimpíades de Filosofia: en breu s’obrirà la inscripció a les Olimpíades que enguany es tornen a fer presencials. El tema és l’OCI. Us informarem quan estiguin publicades les bases a la web de la UIB i a: [olimpiadafilosofiabalears.blogspot.com]
Si voleu col·laborar envieu-nos un mail a: afib.balears@gmail.com
Clara Forteza Borràs alumna de Batxillerat de l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca i primer premi de la prova de fotografia; Jaume Ballester Peña alumne de Batxillerat de l’IES Josep Maria Llompart de Palma i primer premi de la prova de dissertació de la IX Olimpíada de Filosofia de la UIB; i Llucia Nicolau Vicens alumna d’ESO de l’IES Mossèn Alcover de Manacor i primer premi de la prova de dilema moral de la VI Mini-Olimpíada de Filosofia de la UIB han participat de la final estatal en les respectives categories.
Aquesta edició ha reunit un centenar d’estudiants d’ESO i Batxillerat de tota Espanya que durant el cap de setmana han realitzat diferents proves escrites com la de dissertació i dilema moral, i visuals, com les de fotografia i vídeo entorn al tema d’aquest any: Justícia i Fronteres globals. Els ha acompanyat el professor de Filosofia de l’IES Sineu, Alberto Lobo en representació de l’Associació Filosòfica de les Illes Balears (AFIB) que junt amb els professors acompanyants de les altres comunitats autònomes han fer de jurat de les diferents categories.
Aquest any, Llucia Nicolau de 4rt d’ESO ha aconseguit un merescut tercer premi en la categoria de dilema moral. Durant aquests tres dies han pogut compartir experiències i inquietuds filosòfiques amb un programa de visites a l’illa de Tenerife que els ha ofert l’organització.
Benvolguts/benvolgudes:
Aquest curs es torna a posar en marxa el Balears Pensa. Volem dir l’Alcúdia Pensa, el Palma Pensa, Manacor Pensa... i voldríem també fos Inca Pensa, Menorca Pensa, Eivissa Pensa... seguint la iniciativa dels instituts que aquests darrers cursos han organitzat activitats per treure la Filosofia al carrer.
El curs passat vàrem apostar des de l’AFIB per anar desenvolupant aquests tipus d’activitats: treure al carrer la filosofia, presentar-la amb altres formats. Ara que acabam de sortir d’unes Olimpíades de Filosofia presencials, on l’alumnat s’ha tornat a trobar i coneix la Filosofia des d’un vessant més creatiu i pràctic, volem continuar per aquest camí i promoure tallers de filosofia, cafès filosòfics, cicles de conferències com les que s’estan fent a Inca,...
Si esteis en algun centre que promogui aquest tipus d’activitats i ens ho voleu fer saber podríem elaborar un cartell conjunt del Balears pensa i fer-ne difusió conjuntament i donar-ho a conèixer a tots els centres (us adjuntam un exemple que han elaborat a Manacor). Potser així, com amb el Curs de SA específic per a l’àmbit de Filosofia, anam creant xarxa i compartim i ampliam experiències filosòfiques. Us adjutam els actes que posen marxa a en el II Festival de Filosofia Alcúdia Pensa, les del Manacor Pensa i Palma Pensa.
Si vos fa ganes, aquí ens trobareu en xarxa!
També aprofitam per enviar-vos (encara que segurament molts ja els heu vist) els exàmens de les proves de la nova PAU que ha fet el Ministeri a 1r BAT. Tot i que l’AFIB no intervé en aquest nou model, estem en contacte amb la REF i esperem poder-vos donar més informació.
Benvolgut/da, vos informam de les següents activitats filosòfiques que poden ser del vostre interès:
- Cicle de conferències: Paraules Inspiradores II "Reptes per educar(-nos)" que compta amb les ponències d'Eduardo Infante, autor de "Filosofia en la calle", Laura Llevadot, Francesc Casadesús i Gregorio Luri que es farà a Inca del 3 d’abril a 26 de maig de 2023. Us adjuntam la convocatòria del CEP d’Inca per si us voleu inscriure, el termini d’inscripció acaba el 5 de març al portal del personal docent.
- V Congreso internacional sobre Innovación Educativa de la Filosofía (V CiIEF) La enseñanza de la filosofía y la ética en el siglo XXI: fines, prácticas y metodologías que tindrà lloc a la Universidad de Màlaga els dies 15, 16 y 17 de novembre de 2023. El termini de presentació de comunicacions és fins el 31 de maig de 2023. Us adjuntem la convocatòria de recollida de comunicacions.
- VI Congrés Català de Filosofia: està obert el termini d’inscripcions al Congrés Català de Filosofia convocat per La Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, la Societat de Filosofia del País Valencià i la Societat Andorrana de Ciències, que tindrà lloc a Manresa els dies 15, 16 i 17 de juny de 2023. Més informació a: [https:]]
- L’AFIB vol potenciar un banc de recursos de Filosofia (SA, activitats, ...) d’un company nostre que ha creat un DRIVE compartit, en Josep Joan Bort de l’IES Son Ferrer. L’accés a aquest banc és particular i permet disposar en format editable de tots aquells recursos que posen a disposició els centres i professors de Filosofia que hi participen. Per participar-hi tan sols es demana que s’aporti algun recurs de Filosofia (SA, activitats,...) per enriquir-nos mútuament. Si estau interessats en col·laborar li podeu escriure un mail a jjbort@iessonferrer.net
Invitación a participar en la XXXI. Olimpiada Internacional de Filosofía [IPO 2023] (Olimpia, Grecia)
31st International Philosophy Olympiad, IPO 2023 (Del 11 al 14 de Mayo de 2023, en Olimpia)
El comité organizador de IPO Spain 2023 (http://www.ipospain.org/) se complace en invitar a todos aquellos estudiantes de enseñanza secundaria interesados en formar parte de la Delegación Nacional Española, a inscribirse en el proceso de selección de la XXXI. Edición de la Olimpiada Internacional de Filosofía.
La IPO 2023 tendrá lugar del 11 al 14 de Mayo de 2023 en Olimpia (Grecia), la referencia y cuna clásica de todo esfuerzo atlético.
Dos estudiantes de secundaria serán seleccionados para formar parte de la Delegación Española. El idioma de trabajo de IPO 2023 es el inglés. Los estudiantes, no obstante, escribirán durante la prueba que consiste en un ensayo, bien en inglés, francés, alemán o español, siendo el único requisito exigido el que el idioma empleado no sea su lengua materna. Los estudiantes seleccionados para la IPO 2022 dispondrán el 12 de Mayo en Olimpia de 4 horas para la redacción de su ensayo, que luego será evaluado por el Comité Internacional.
La Olimpiada Internacional de Filosofía (IPO) es un acontecimiento de gran calado que se realiza bajo el patrocinio de la FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie) y la UNESCO (www.philosophy-olympiad.org)
En su última edición de 2022 participaron 45 países [https:] www.ipo2022.org/), esperándose que este año, para la IPO 2023 [https:] la afluencia sea incluso mayor.
Los interesados en participar en el proceso de selección habrán de enviar un breve CV –cuyo formulario se adjunta con esta convocatoria– donde se haga constar también qué los ha motivado a la hora de tomar parte en esta olimpiada (máximo 3 páginas), junto con un breve ensayo filosófico –en torno a 2000 palabras– escrito en uno de los idiomas referidos distinto a la lengua materna. El idioma queda por supuesto a su elección. Este ensayo libre deberá estar relacionado de algún modo con la temática de esta convocatoria (A life in fair competition – Una vida en justa competencia), presentándose ambos documentos antes del 20 de Febrero de 2023 a la siguiente dirección electrónica de contacto:
Hacia finales de Febrero y principios de Marzo es de esperar que los resultados del proceso de selección se hagan públicos de forma personal a los interesados vía correo electrónico, a la vez que se publicarán en las redes sociales de la delegación nacional.
Para cualquier otra consulta, no duden en dirigirse igualmente a la dirección reseñada.
Concha Roldán Panadero Instituto de Filosofía - CSIC Roberto R. Aramayo Instituto de Filosofía - CSIC Ricardo Gutiérrez Aguilar
Universidad de Alcalá de Henares - UAH
ASSOCIACIÓ FILOSÒFICA DE LES ILLES BALEARS (AFIB)
ACTA ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA
Data i hora: Dilluns, 19 de desembre
de 2022 a les 18:30h en primera convocatòria i 19h en segona convocatòria
Lloc: Reunió telemàtica a través de la plataforma meet.
Ordre del dia:
1. Lectura i aprovació de l’estat de comptes.
2. Accions de l’AFIB durant el 2022.
3. Situació LOMLOE, i actuacions REF en les Proves PBAU.
4. Presentació del cursos de formació del professorat sol·licitats.
5. Balears pensa 2023.
6. Informacions diverses activitats 2023 (Olimpíades filosofia, VI Congrés català de filosofia,...)
7. Torn obert de paraules.
8. Lectura i aprovació, si pertoca, de l’acta de l’assemblea.
Lectura i aprovació de l’estat de comptes.
En el present any no s’han produït ingressos ni despeses. El compte, per tant, es manté a 0€.
S’ha prioritzat la recuperació de l’activitat de l’AFIB, abans de demanar quotes que es proposa dur a terme quan es constitueixi una nova junta quan es renovi el proper any.
S’aprova per majoria absoluta l’estat de comptes.
Accions de l’AFIB durant el 2022.
L’activitat de l’AFIB aquest any 2022 ha estat centrada entorn a la LOMLOE a causa del perill de perdre moltes hores i professorat de secundària i batxillerat. Com s’ha anat informant, l’associació ha estat en contacte amb el director general de Planificació, Ordenació i Centres, el Sr. Antoni Morante, i a més s’han presentat diversos recursos als esborranys de la nova llei educativa.
Finalment es va aconseguir mantenir la presència d’una optativa de Filosofia que es cursarà a 3r d’ESO amb la denominació “Introducció a la Filosofia” i la matèria obligatòria de “Educació en valors cívics i ètics” de 4t ESO tingui una càrrega lectiva de 2hores, enfront a 1 hora de l’anterior optativa de “Valors ètics”. No s’ha aconseguit l’atribució exclusiva de matèries optatives com “Igualtat de gènere” i “Serveis a la comunitat” que poden garantir places orgàniques de l’especialitat de Filosofia en molts centres de les Illes. Enfront a les propostes d’alguns sindicats de reduir les hores lectives de les matèries de filosofia al batxillerat a dues hores setmanals, s’ha aconseguit mantenir-les en tres setmanals. També es manté Psicologia a 2n Batxillerat amb una càrrega lectiva de 4 hores. Es va enviar un recurs perquè l’atribució docent d’aquesta matèria no fos compartida amb els Departaments d’Orientació, com establia l’esborrany d’atribució de la normativa. Finalment l’atribució definitiva fa constar que els professors de l’especialitat de Filosofia tindran preferència sobre els de l’especialitat d’Orientació educativa. D’aquesta manera s’aconsegueix ampliar la presència de la filosofia al batxillerat, mantenint les hores lectives de la llei anterior i afegint les d’Història de la Filosofia al batxillerats artístics com a matèria obligatòria.
Aquest curs s’ha començat a recuperar i fer passes per ampliar el Mallorca Pensa, que s’ha celebrat el curs 2021/22 a Palma, Manacor i Alcúdia amb la participació de diversos centres educatius en activitats dirigides a l’alumnat de batxillerat. També s’ha col·laborat en la Olímpiada i Miniolimpíada de Filosofia de la UIB.
Situació LOMLOE, i actuacions REF en les Proves PBAU.
Elisa Rosselló participa en la Comissió d’Educació de la REF, en la que hi ha representants de totes les associacions de filosofia d’Espanya. La comissió no està d’acord amb la implementació de la nova PBAU. Hi ha molta preocupació per als propers cursos respecte de la presència d’una prova d’Història de la Filosofia del 2024 al 2028 i després amb la nova PBAU de dues proves a partir del 2028. En aquesta comissió també es debat sobre les possibles característiques de l’examen si el Ministerio de Educación manté la seva proposta de prova de maduresa malgrat les institucions que s’hi estan oposant.
L’AFIB s’ofereix per col·laborar amb la persona que ha de representar a les Balears en la comissió del MEC on es decidirà com han de ser les futures proves competencials.
Presentació dels cursos de formació del professorat sol·licitats.
L’AFIB ha realitzat la proposta de dos cursos de formació per a docents de Filosofia amb la col·laboració del Col·legi de Doctors i Llicenciats.
Els cursos que estan pendents de confirmació són els següents:
- Formació en situacions d’aprenentatge en les matèries de filosofia, de forma semipresencial amb trobades a Mallorca, Menorca i Eivssa.
- Curs de Filosofia 3/18 impartit conjuntament amb l’Associació de Filosofia 3/18 de forma presencial a Mallorca
Balears pensa 2023.
S’anima als centres a adherir-se a la celebració i es comunica que les dates de realització del Balears Pensa 2023 seran els dos dies abans a les vacances de pasqua, el 4 i 5 d’abril.
Informacions diverses activitats 2023 (Olimpíades filosofia, VI Congrés català de filosofia,...)
L’AFIB col·labora en l’organització de la Olimpíada i Miniolimpíada de Filosofia, que enguany tornen a ser presencials i es realitzen en el campus de la UIB en les seus de Mallorca, Menorca i Eivissa.
S’anima a l’assistència del VI Congrés català de Filosofia, que es realitzarà els dies 15, 16 i 17 del proper juny 2023 a Manresa.
Torn obert de paraules.
Joan González proposa la implementació d’una quota mínima anual (quan també es va suggerir en l’assemblea anterior) per tal de crear vincle entre els associats i l’entitat i poder tenir un remanent per a la realització de les activitats programades. Es comunica que actualment l’associació consta de 55 persones inscrites com a socis i sòcies i 90 simpatitzants reben les comunicacions de l’AFIB. Ofereix fer difusió del Balears Pensa a través dels canals de la UIB i considera adient promoure’n la participació de l’alumnat del Grau de Filosofia. Sobre els nous models de proves de la selectivitat considera que cal seguir manifestant la disconformitat que generen.
Margalida Santandreu demana sobre la figura del representant del professorat de secundària en contacte amb el coordinador de la PBAU de la UIB. No es coneix que en l’actualitat hi hagi una persona coordinadora de secundària en aquest àmbit, en tractar-se d’un projecte que la Conselleria va inicial amb la LOMCE.
En la reflexió respecte els nous models de proves de la selectivitat de la comissió d’educació de la REF, el debat gira entorn a si s’ha de mantenir el text o cal substituir-lo per altres propostes com la dissertació o les preguntes obertes. Elisa Rosselló defensa mantenir el comentari de text en les proves de filosofia però mantenint alhora la pregunta de crítica constructiva i relacionar la proposta filosòfica del text amb l’actualitat. Joan González considera que el centre de la qüestió no és el tipus de preguntes sinó salvar els continguts i, des d’aquest plantejament, també dona suport a mantenir el text. Margarita Santandreu proposa posar un text d’un filòsof actual com a punt de partida per fer una dissertació. Marc Mercadé mostra preferència per la dissertació o tipologies semblants però també considera que per mantenir els continguts caldrà fer-ho a través del text.
Lectura i aprovació, si pertoca, de l’acta de l’assemblea.
Es llegeix l’acta i s’aprova a les 20:15h, quan es finalitza l’assemblea.
Mallorca, 19 de desembre de 2022
Palma, a 2 de desembre de 2022
Benvolgut/da company/a:
Tal com indiquen els nostres estatuts volem convocar-te a l’Assemblea General Ordinària que tindrà lloc el dilluns 19 de desembre per meet a les 18:30h. en primera convocatòria i a les 19:00h. en segona convocatòria (hora real perquè quedi legalment constituïda l’Assemblea) amb el següent Ordre del Dia:
1. Lectura i aprovació de l’estat de comptes.
2. Accions de l’AFIB durant el 2022.
3. Situació LOMLOE, i actuacions REF en les Proves EBAU.
4. Presentació del cursos de formació del professorat sol·licitats.
5. Balears pensa 2023.
6. Informacions diverses activitats 2023 (Olimpíades filosofia, VI Congrés català de filosofia,...)
7. Torn obert de paraules.
8. Lectura i aprovació, si pertoca, de l’acta de l’assemblea.
L’enllaç del meet de l’assemblea:
Ben cordialment,
Elisa Roselló i Forteza.
Presidenta de l’AFIB.
Aquest inici de curs ha estat mot dur amb la implantació de la LOMLOE, això ha fet que no tingueu comunicacions de l’AFIB, però seguim aquí amb un seguit de propostes per aquest curs:
Cursos de formació: Volem recuperar els cursos de formació que oferia l’AFIB, cursos específics de filosofia que no s’oferten per part de la Conselleria ni dels sindicats. Hem sol·licitat fer-ne dos:
- un sobre elaboració de Situacions d’aprenentatge en les matèries dels departaments de Filosofia. Seria un curs semipresencial, per tal que es pugui fer des de totes les illes i permeti compartir experiències entre companys de filosofia.
- Un de Filosofia 3/18 junt amb el col·lectiu Associació Filosofia 3/18 Mallorca.
Assemblea ordinària de l’AFIB: vos convoquem a l’assemblea ordinària que es farà el DILLUNS 19 de Desembre a les 19:00h (1a convocatòria a les 18:30h). Tothom, sigui soci o no hi està convidat en el següent enllaç de meet: [https:]]
Balears pensa: El curs passat les companyes i companys de Manacor, Alcúdia i en algun institut de Palma van organitzar unes jornades filosòfiques “Mallorca pensa” que van ser tot un èxit. Aquest curs volem animar a seguir creant espais oberts a la filosofia als mateixos que ho varen impulsar el curs passat i fer la convidad de manera extensiva a Inca, a més centres de Palma, i si fos possible a Menorca i Eivissa. La proposta és fer el Balears Pensa just abans de les vacances de pasqua: els dies 3 i 4 d’abril.
Gestions LOMLOE: seguim en contacte amb la REF donant suport a iniciatives conjuntes per reclamar el paper de la Filosofia en les futures proves EBAU. Vos informarem d’aquest i de tot el relatiu a la LOMLOE a l’assamblea. Adjuntem el darrer comunicat de la REF perquè feu difusió.
Altres informacions:
Olimpíades de Filosofia: està oberta la inscripció a les Olimpíades que enguany es tornen a fer presencials. Trobareu tota la informació a: [olimpiadafilosofiabalears.blogspot.com]
Banc de Situacions d’aprenentatge: en Joan Bort, professor de Filosofia de l’IES Son Ferrer, ens convida a compartir les SA en una carpeta DRIVE que ha creat. Si hi voleu participar, li podeu enviar un correu a l’adreça jjbort@iessonferrer.net i ell us compartirà l’accés a la carpeta.
VI Congrés Català de Filosofia: convocat per La Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, la Societat de Filosofia del País Valencià i la Societat Andorrana de Ciències, que tindrà lloc a Manresa els dies 15, 16 i 17 de juny de 2023. podeu enviar comunicacions fins el 18 de desembre. Més informació a: [https:]]
Tota proposta i suggerència serà ben arribada. La junta de l’AFIB us vol agraïr el vostre recolzament i suport, gràcies per ésser-hi.
Ens trobareu al mail afib.balears@gmail.com o al blog: [afib-filosofia.blogspot.com]
La Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, la Societat de Filosofia del País Valencià i la Societat Andorrana de Ciències, convoca el VI Congrés Català de Filosofia amb la voluntat de debatre els problemes que la filosofia té plantejats tant a casa nostra com arreu.
CRIDA A LA PARTICIPACIÓ
Fins el 18 de desembre de 2022 es poden enviar propostes de comunicacions al correu: congres.catala.filosofia@gmail.com
Podeu trobar més informació a:
L'AFIB col·labora en el VI Congrés Català de Filosofia que tindrà lloc a Manresa els propers dies 15, 16 i 17 de juny de 2023.
Podeu trobar tota la informació a:
[https:]]El saber que mai no es perd és un cicle que organitza la UIB el darrer dimarts de mes a Sa Riera. Les sessions consisteixen en diàlegs entre experts, que són professorat que ha format part de la Universitat de les Illes Balears al llarg de la seva carrera acadèmica i professorat en actiu. Conversaran sobre temes de la seva especialitat, sobre l'experiència docent, sobre els esforços i la passió que han dedicat i dediquen a voler saber-ne sempre un poc més, de la matèria en què han centrat la seva tasca a la UIB. Cap al final de la sessió, el públic podrà afegir-se al diàleg d'especialistes.
Per què necessitam FILOSOFAR a Secundària i Batxillerat?
Filosofar és qüestionar-se les obvietats, és fer-se preguntes aparentment sense resposta i preguntes que a primera vista són molt senzilles, però que acaben desmuntant-te tots els esquemes. És un acte masoquista, ja que les respostes poden arribar a destrossar-te les conviccions més arrelades, tot allò en el que creus, els fonaments més bàsics de la teva vida. Si estàs disposat a qüestionar-te les coses, disposat a regalar una part de tu a la filosofia, si estàs a favor d’un canvi en cas que calgui, hi ha un contracte imaginari que has de signar. Un d’aquells contractes amb lletra petita que un cop has firmat mai no podràs tornar enrere.
Filosofar és una habilitat inherent a les persones; des del meu punt de vista, és gairebé talment respirar. Duim tota la vida fent-ho en pilot automàtic, però fins que no ens forcem a respirar conscientment no ho farem bé, i seguirem tenint sanglot quan correm. Qüestionar-se certes coses i posar-les en dubte es fa sol, és, però, dubtar d’allò que duim ben al fons i allò que realment crema, el que ens converteix en éssers pensants, filosòfics. Fer filosofia és un acte tan simple que sembla mentida que no tothom sigui capaç de fer-ho. Alerta, l’acció és senzilla a nivell pràctic, però té un grau de complexitat molt alt i unes conseqüències que has d’estar disposat a assumir, ja que encara que et destrossin una ideologia que creies ferma amb una certa una estabilitat, també faran florir un jardí sencer dins teu.
Per això també es necessita coratge, a vegades més que per actuar i tot. Per tant no, els filòsofs no són covards, però el coratge es pot presentar amb molta diversitat, sigui rodó o quadrat, roig o verd.
No malinterpreteu les meves paraules, parlant de la forma de rompre amb allò que creim obvi no vull dir que els filòsofs i les filòsofes siguin persones cíniques, que tampoc no ho negaré. Vull fer entendre que filosofar està a l’abast de tothom, però així com quan comences a ser conscient de la teva respiració no podràs tornar al pilot automàtic, un cop despertis d’aquest son i qüestionis les coses més senzilles, òbvies, belles, naturals, etc. mai no podràs tornar a veure el món des d’un punt de vista tan simple com abans. A això em referesc quan esment aquell contracte de lletra petita.
Això suposa també, un apropament a la teva veritat. Apropament simbòlic perquè així talmet com l’horitzó, si t’hi acostes els veus allunyar-se de tu. Des del moment en que començam a raonar per nosaltres mateixos i deixam de ser un simple eco d’aquelles opinions que duim escrites ben endins, independitzam el nostre pensament d’un món petit, l’únic que havíem conegut fins ençà. Després d’esbucar tot allò que creiem ferm, reconstruim les nostres creences i ideologies, és aquí quan arribam a ser el més fidels a la nostra pròpia identitat que hem estat mai. Aconseguim una seguretat sobre les nostres opinions i regalam una fermesa i estructuració als nostres arguments, que ni aprenent-nos els discursos de tots els polítics amb qui coincidim podríem arribar a tenir.
Irònic, que arrel de totes aquestes cavil·lacions puguem arribar a aquest punt de seguretat en les conviccions, no? tenint en compte que filosofar també és, de primeres, acceptar la nostra condició d’ignorants, i així obrir les portes al coneixement. A més a més, ens fa ser, o com a mínim creure’ns, més bones persones. Perquè quan actuam en base a les respostes que ens cedeix la filosofia (que no són teves, són seves i les hi manlleves), actuam seguint el fil del bé, de la justícia, o com a mínim, d‘allò que entenem com a tal.
Aina Aristondo 1r de batxillerat de l'IES Inca
L'IES Mossen Alcover de Manacor, IES Inca i IES Berenguer d'Anoia demanam als alumnes que cerquin una frase d'un filòsof o filosofa que els agradi perquè el fa pensar. Després han de fer un cartell com els d'exemple que teniu aquí. Amb aquest cartells podem empaperar l'institut i/o les xarxe socials.
Començam aquest curs 2021/22 amb forces renovades i nous projectes que es esperem que poc a poc les puguem anar realitzant.
Les olimpíades de Filosofia.
Reconèixer el paper de la dona i la igualtat en els currículums de Filosofia.
Organitzar un Mallorca pensa
i d'altres que vagin sorgint o les que ens faceu arribar
Molts d'ànims a totes i tots!
El màster universitari de Filosofia de la UIB és una titulació superior orientada a la formació avançada de l’estudiant que abraça les àrees fonamentals dels estudis de filosofia: Història de la Filosofia, Filosofia Teorètica, Filosofia Pràctica, i Filosofia de la Ciència. L’objectiu principal d’aquesta titulació, integrada en els marcs espanyol i europeu, és dotar a l’estudiant de les competències necessàries per dur a terme amb solvència una tasca autònoma de recerca, continuar amb els seus estudis, o millorar en el seu entorn laboral. Està dirigit a graduats recents en filosofia que vulguin continuar la seva formació, a graduats en altres estudis amb alguna formació filosòfica que vulguin aprofundir en els estudis de Filosofia, i a professors de filosofia de secundària, que vulguin actualitzar la seva formació en els diversos camps de la filosofia en secundària. L’excel·lent ràtio professor-estudiant permet una atenció personalitzada, que juntament amb la possibilitat de seguir els cursos de forma telemàtica on-line i de tenir la condició d’estudiant a temps parcial (per a aquells estudiants que fan feina), facilita la consecució de les competències marcades en el pla d’estudis.
Podeu trobar més informació a l'enllaç del MASTER UIB
Hay golpes en la vida, tan fuertes… ¡Yo no sé!
Golpes como del odio de Dios; como si ante ellos,
la resaca de todo lo sufrido
se empozara en el alma… ¡Yo no sé!
Son pocos; pero son… Abren zanjas oscuras
en el rostro más fiero y en el lomo más fuerte.
Serán tal vez los potros de bárbaros Atilas;
o los heraldos negros que nos manda la Muerte.
Son las caídas hondas de los Cristos del alma
de alguna fe adorable que el Destino blasfema.
Esos golpes sangrientos son las crepitaciones
de algún pan que en la puerta del horno se nos quema.
Y el hombre… Pobre… ¡pobre! Vuelve los ojos, como
cuando por sobre el hombro nos llama una palmada;
vuelve los ojos locos, y todo lo vivido
se empoza, como charco de culpa, en la mirada.