A l’Arnau Cadell s’ha fet l’activitat següent:
- Veure amb trossos de pelis (amb crispetes) com la història del cinema molt comercial ha estat majoritàriament al servei d’una idea occidental, basada en el poder: la triple (o quàdruple) col·lonització que denuncia l’ecofeminisme: la col·lonització i domini de la natura, de la dona i de les altres cultures (es pot afegir els treballadors i treballadores).
- Proposar pel·lícules que hagin vist per grups i que analitzin aquestes qüestions en cadascuna. En funció de si la peli és més alternativa, d’autor, etc, els resultats canviaran.
- Va participar el cap d’estudis de l’EASC, el Luís Allès, per animar a fer un cartell (els típics cartells que anuncien les pel·lícules) com a síntesi de les idees més importants d’alguna pel·lícula que es proposava de veure a casa, des de les perspectives de gènere, de sostenibilitat/ecologista i de Nord/Sud.
- Els grups van presentar els seus cartells i es va celebrar amb uns petits premis, com una mena de concurs en el que es barrejava per una banda la lectura crítica feta des de les diferents perspectives, i per una altra la capacitat comunicativa.
- És una activitat que funciona molt bé, molt fàcilment, ja que el cinema agrada molt.
- Serveix perquè els joves siguin crítics amb els missatges ocults que tenen les pel·licules, i puguin fer una petita reflexió sobre els temes més importants.
- Es podria començar a potenciar el cinema europeu i no solament el cinema americà per tal de que aquest es pugui donar a conèixer. Això es podria fer després de l’activitat d’anàlisi del cinema de Hollywood, que és el dominant. També es poden incloure trossos de pelis espanyoles i d’altres llocs que, amb humor, riuen de les grans movies. Això mostra com culturalment, hi ha coses que funcionen als USA que aquí fan simplement riure. És cert que això va canviant amb el temps. Per exemple, durant els anys de Vietnam hi havia crítiques hollwoodienses al funcionament dels exèrcits que després han desaparegut, ara són tots herois. I també han anat desapareixent les burles crítiques espanyoles a l’exèrcit.
- Alguns missatges que porten algunes pel·lícules costen molt de debatre per manca de coneixements i estaria bé que abans, amb el professorat, es pogués parlar sobre aquests temes que després es debatran. Aquesta activitat està bé, ja que es pot associar a diferents edats, el problema és que no sabem com fer-ho. Es proposa llavors una formació al profesorat per poder transmetre aquests coneixements després a l’alumnat i a més poder-se plantejar una feina al llarg dels cursos en la que es plantegi: 1) anar tema per tema, veient com les pel·lícules parlen i promouen imaginaris en els camps del gènere, de la sostenibilitat i la relació amb la natura, de la jerarquia entre cultures; es poden contrastar amb altres visions (de pelis no-USA, de pelis crítiques, de documentals, o ja d’experiències que el grup visqui, més enllà de veure pelis). 2) Anar veient com es construeix el llenguatge del cinema. Això serveix també per la literatura i altres mitjans i medis de comunicació (fins i tot la moda), caldria anar treballant per donar eines a l’alumnat per descodificar la cultura contemporània.
- Es proposa que l’activitat segueixi amb el plantejament de les crispetes: que s’escenifiqui bé el fet d’anar al cinema. Per això es podria fer un cine en les aules, amb crispetes (ecològiques) o treballar amb un cinema local per fer l’activitat allà, etc.
- Les pel·lícules que s’agafin permetin a cada professor, posteriorment, aplicar coneixements en les seves clases i fer una continuació d’aquests temes.
Aquí teniu el treball amb les pel·lícules durant la primera sessió .
Estem analitzant la cultura contemporània a través de pel·lícules taquilleres i així presentem els principals esterotips socials relacionats amb la relació humanitat (societat) i planeta.
Quins són els principals espais de futur imaginables des del cinema ? Alimentació ? Energia? Política ? Urbanisme ? Moneda i valors monetaris ? Institucions ?
Què podrà passar quan tinguis 46 anys o 66 anys ?
Com neixen les idees de futur ? En què es fonamenten ? Com la història ha transmés les idees de natura i cultura , humanitat i barbàrie ?
La natura es dominada per l'home en el cinema .. "Anaconda" . la dona dominada .....l'home en "Hercules " qui demostra la força superior de la dominació masculina ...O King Kong on de nou la natura és dominada per la tecnologia dels avions en l'escena final ... on la dona es salvada per la bèstia que es suicida.
El rol de les dones , els negres, es troben sotmesos al domini masculí ... Què és un esterotip en el cinema ? HI ha un figura diferent de dona en el cinema ?
En la historia del cinema hi ha una triple conquesta : dona, natura i altres cultures ...en Tarzan els salvatges o indigenes surten definits com els no humans, en la Diligencia també trobem el mateix ..
El pobres a terra i els rics al cel , Tothom és troba en una presó i el futur és la tecnologia. Matrix és una realitat que no és real que ha estat disenyada pel domini del futur i del món. Divergent és un món futur dividit en porcions on cadascú té un paper i un rol i que està marcat... HI ha un control i domini polític ... lluiten contra la democràcia... Situació de futur atrasat , un retorn a un canibalisme, un retrocés de bàrbars i salvatges.. El planeta dels simis , marxen evolucionen amb el temps i el futur ..igual que Interestelar ... aquests viatge es troba en un planeta que està dominada per simis i al final descobreix que és el seu món el planeta blau...
Després de la terra amb After Earth sembla que l'evolució ha portat a matar l'home ... Oblivium , hi ha una guerra que
"Norteamerica és un basurero radioactivo ..... un paisaje de eterno cemento ...megaciudades, megabloques, ...ciudadanos con temor a las armas, a las calles...
Interestelar ... ens diu :
" Ahora mismo en el futuro no necesitamos más ingenieros , nos hemos quedado sin comida, .... la gente ha olvidado quienes somos , antes mirabamos hacia el cielo ahora miramos en el suelo...
CRONOLOGIA DE LES PEL·LÍCULES ANALITZADES
- Hércules
- Tarzan de la selva
- Anaconda 3
- King Kong 1933
- La diligencia de John Ford
- Elysium
- Demolition man
- Matrix
- Divergentes
- El atlas de las nubes
- El planeta de los simios
- After Earth
- Oblivium
- Interestelar
- Dredd
- Zulu
- Requiem for detroit
Finalment el treball amb els cartells amb la nova mirada analitzat a classe per grups i amb valoració de continguts, forma , reflexió.