Aquest any el Síndic de Greuges de Sabadell ha celebrat el Dia dels Drets dels Infants, el passat 20 de novembre, amb un Concurs sobre Drets Humans. El nostre institut ha estat representat pels alumnes de 4t que van voler fer aquesta tasca voluntàriament i després d'haver-se preparat a fons.
Malgrat que l'activitat va ser considerada en algun cas com a desprovista d'interés i em vaig haver de sentir que potser no pagava la pena, tot i que la xerrada de preparació no va estar a l'alçada de l'actitud de l'àmplia majoria dels alumnes, que es van portar molt bé i respectuosament, ens va ajudar que havíem treballat els Drets Humans a Educació per a la Ciutadania el curs anterior i també que vam preparar amb els alumnes les possibles preguntes que podien sortir al Concurs.
Els nostres representants, Jonathan Raya i Arnau Vives, es van enfrontar als representants dels altres cinc centres que competien i van guanyar! Estava clar que passarien a la semifinal i que estarien dins dels tres primers, però la final la van fer encara millor que la semifinal i no es van equivocar ni un sol cop. Va ser molt emocionant per a tots els que vam assistir al Concurs. Tot plegat - l'organització, el saló a la Fira de Sabadell, el presentador membre de Pallassos sense Fronteres - va estar molt bé.
Havíem triat que el premi fos per a ANDI, una organització que treballa amb persones amb síndrome de Down i així va ser. Els 500 € els vam donar allà mateix a un representant d'ANDI. Vam tornar contents. No tots els dies es guanya un Concurs amb una finalitat tan positiva.
Per endavant ens queden molts mesos de curs. Farem un bon comiat de l'ètica a la manera d'aquesta professora: amb un projecte que intenta vincular la vessant social de denúncia, reivindicació i protesta amb les xarxes socials. Un projecte dels proposats a la Maleta Pedagògica del CCCB sobre xarxes socials i acció comunitària. Per sort, només ens cal l'entusiasme i posar mans a l'obra. Us explicarem més endavant com ha resultat, però amb aquests nois i noies la cosa promet! Un projecte més de la classe d'ètica en solitari. Un projecte més que mostra la vitalitat i les possibilitats d'una matèria bandejada pels gestors i tecnòcrates que no tenen ni idea d'educació ni de filosofia, què dir d'ètica.