La tercera edició del festival Milestone Project tindrà lloc entre el 9 i el 21 de juny a Girona. Es tracta d’un projecte cultural multidisciplinar sustentat en dos pilars: L’Art i el Pensament. El passat 21 de maig els directors del festival, Xavier Masó i Ignacio Moltó, van presentar l’edició d’aquest 2014 que va comptar amb la presència de Marta Madrenas, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Girona.
Milestone ProjectArt i Pensament: aquestes són les dues directrius principals que defineixen el
Milestone Project, un festival contracultural que va veure la llum per primera vegada l’any 2012. La consolidació que ha experimentat aquest esdeveniment ha sigut fulgurant, de manera que aquest 2014 l’organització presenta un cartell que inclou figures de primera línia internacional en detriment d’actuacions musicals, que havien tingut la seva rellevància en les anteriors edicions del festival.
Milestone Project entén que l’Art Urbà té una especial incidència en la societat, ja que és capaç de transformar indrets en desús en llocs de trobada. Es tracta d’un tipus d’art que, mitjançant el seu accés lliure, reconverteix l’entorn social alhora que estimula el pensament positiu pel que fa la transformació d’aquests espais. És en aquest context on el festival troba un altre punt de suport en el pensament i en l’educació com a mitjà de desenvolupament social. “La idea principal del festival és portar a Girona un projecte artístic transversal on tothom hi pugui participar”, afirma Xavier Masó.Els AutorsL’organització del festival ha traçat tres línies per on s’estructurarà la programació del Milestone Project d’enguany: un mostra de les obres originals dels artistes d’art urbà més importants a nivell internacional; una selecció artística d’accions a la ciutat, que en aquesta edició gira al voltant de l’art abstracte; i l’elaboració de quatre tallers amb els artistes Sam3, Akay & Brad Downing, Delphine Delas i Angelo Milano.A més d’aquests autors esmentats, el festival comptarà amb els treballs de Boris Hoppek, Momo, Cyop & Kaf, 108 i Interesni Kazki, catalogats per Ignacio Moltó com “uns autèntics caps de cartell que sovint se’ls compara, ni més ni menys, que amb Dalí”.Pel que fa al pensament, el Milestone Project ha organitzat una conferència a càrrec de Manuel Villar Pujol, Ignacio Castro Rey, Oriol Leira i Daniel Inglada, amb la voluntat de reflexionar al voltant de la Creativitat i la Neurociència.En aquesta múltiple conferència és posarà de rellevància la transformació que ha experimentat una creativitat que, en èpoques pretèrites, havia estat monopolitzada per una minoria excèntrica però que, actualment, ha passat a ser patrimoni de tots. Per tant, podem afirmar que la creativitat ha experimentat un procés de democratització social, i és en aquest context on la neurociència es presenta com l’element clau, capaç d’extreure la creativitat de cada individu.L’espai de la Mercè de Girona, que inclou el centre cultural, el claustre i els jardins, serà el punt de trobada de les diferents propostes que presenta el Milestone Project 2014.En paraules de Marta Madrenas, ”la celebració d’aquest esdeveniment representa un pas més en la configuració d’una ciutat abocada a la cultura. Aquest festival ens permet recordar, novament, al món que Girona és un epicentre cultural, també en art urbà, ja que els millors artistes internacionals estaran aquí.”
Gerard Olivé,
Milestone Project: pintar i pensar la ciutat de Girona, Núvol, el digital de cultura, 22/05/2014
[www.nuvol.com]