SEMINARI DE FILOSOFIA A LA CASA DE LA PARAULA
L’actualitat de Nietzsche.
El curs serà impartit per Luis Roca Jusmet
Fa una mica més d’un segle Nietzsche va callar. No sabem si el seu silenci estava provocat per una malaltia física que li va afectar el cervell o va embogir. Ell deia que era un intempestiu i que es trigaria molt a comprendre el que deia.
Després de la seva mort, la seva germana, Elisabeth, va manipular la seva obra donant-li una orientació ideològica favorable al nazisme. Però en plena ocupació alemanya, un francès d’esquerra radical, George Bataille, reivindica a Nietzsche. Amb ell ho faran dos pensadors inclassificables: Maurice Blanchot i Pierre Klossowski, però que representaven el contrari del nazisme. Després d’ells, Michel Foucault i Gilles Deleuze han reivindicat el llegat de Nietzsche.
Nietzsche es presenta avui , en certs sectors de l’esquerra, com representant de la joventut prussiana reaccionària que s´enfrontà al moviment obrer. Nicolás Gonzalez Varela escriu, seguint aquesta línia, un llibre que es diu “Nietzsche contra la democràcia”.
Aquest curs es farà en dues sessions. A la primera intentaré definir quin és el diagnòstic que fa Nietzsche de la nostra època. A la segona les conseqüències ètiques, morals i polítiques del seu diagnòstic. Bàsicament el que intento fer es sortir de dos errors. El primer és el de considerar que estem “Amb Nietzsche o contra Nietzsche”. El segon és el de considerar a Nietzsche com un filòsof sistemàtic que s’ha de valorar de manera global. El meu punt de vista és el d’anar als matissos, al detall del que diu Nietzsche i veure com, a partir d´aquí, hi han molts elements aprofitables per una ontologia del present, segons les paraules de Michel Foucault.