La paraula Cultura deriva del llatí "collere" (cultivar); el terme cultura (cultiu) s'utilitzava a l'antiga Roma en expressions com agricultura (conreu del camp) i s'anomenava cultus a un camp conreat. Al segle s XVIII cultura comença a significar "conreu de l'esperit o ànima", recuperant l'expressió metafòrica llatina cultura animi (conreu de l'ànima). Aquest concepte de cultura tenia connotacions elitistes i etnocèntriques, només a final del segle XIX i amb la investigació dels antropòlegs el terme cultura comença a tenir un sentit més general que abraça a tot el gènere humà.

- No existeix una sola definició del terme “cultura”, perquè depèn de la perspectiva de l’escola antropològica que la formuli.
- Definició de cultura: “és el complex de coneixements, creences, art, moral, dret, costums i altres aptituds i hàbits que la persona adquireix com a membre de la societat” (modificació de Tylor).
- La cultura inclou tant els aspectes materials (tècniques productives, instruments emprats, etc.) com els aspectes no materials (formes d’organització socials, creences, codis morals, costums, festes, etc.)

Una definició moderna de Cultura és la que ens ofereix un antropòleg actual M. Harris: "Cultura és el conjunt après de tradicions i estils de vida, socialment adquirit, dels membres d'una societat, incloent-hi les maneres pautades i repetitives de pensar, sentir, i actuar (és a dir la seva conducta).

Actualment, alguns autors restringeixen encara més el concepte, i identifiquen cultura i informació: "Cultura és la informació transmesa (entre animals de la mateixa espècie) per aprenentatge social" (J. Mosterin, Filosofia de la cultura,1993) D'aquesta manera s'inclou també als animals, que passen a tenir cultura. Així es pot comprovar en alguns casos, com els dels ximpances, capacitats per construir eines i transmetre els seus coneixements a la descendència.
Aquesta informació cultural rep en les seves unitats mínimes el nom de meme o mem (terme que fa referència a la memòria com a "mimes" imitació. Aquest terme va ser introduït per R. Dawkins (El gen egoista) comparant-lo amb la informació genètica que porten els gens, així hi haurien també unitats culturals anomenades memes o mems.
Last modified: Wednesday, 11 November 2009, 07:48 PM