Ontologia: Diferència entre les revisions

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
m
 
 
Línia 6: Línia 6:
  
  
[[Categories:Conceptes]]
+
[[Categoria:Conceptes]]

Revisió de 18:23, 4 jul 2007

L'ontologia', del grec ὄν (en forma genitiva:ὄντος) "de l'ésser" (participi de εἶναι, ésser) i -λογία, "ciència, estudi o teoria", és l'estudi de l'ésser o de l'existència. Té com a objectiu descriure o posar les categories i relacions bàsiques de l'ésser o de l'existència per a definir els ens i els tipus d'ens dins d'aquest context. L'ontologia també pot definir-se com l'estudi de les concepcions de la realitat.

Alguns filòsofs, especialment de l'escola platònica, proposen que tots els noms substantius es refereixen a ens. D'altres proposen que alguns noms substantius no es refereixen a ens, sinó que són una manera de referir-se a un conjunt (d'objectes o esdeveniments). Segons aquest últim punt de vista, en comptes de referir-se a un ens, es refereix a un conjunt d'esdeveniment mentals experimentats per la persona; per exemple, la "societat" es refereix al conjunt de persones amb interaccions comunes, la "geometria" es refereix al conjunt d'un tipus específic d'activitat intel·lectual.

Qualsevol ontologia ha d'explicar quines paraules es refereixen a ens i quines no, perquè, i quines categories en són el resultat. Quan hom aplica aquest procés als substantius com ara electrons, energia, contracte, felicitat, temps, veritat, casualitat i Déu, l'ontologia es converteix en el fonament de moltes de les branques de la filosofia.