Filosofia política època medieval
Pel que fa a la societat i la política, Sant Agustí exposa les seves reflexions a La ciutat de Déu, obra escrita arran de la caiguda de Roma en mans d'Alaric i de la desmembrament de l'imperi romà. Els pagans havien culpat als cristians de tal desastre, argumentant que l'abandonament dels déus tradicionals a favor del cristianisme, convertit des de feia temps en la religió de l'imperi, havia estat la causa de la pèrdua del poder de Roma i de la seva posterior destrucció En aquesta obra Sant Agustí assaja una explicació històrica per aquests fets partint de la concepció de la història com el resultat de la lluita de dues ciutats, la del Bé i la del Mal, la de Déu i la terrenal, de la llum i de les tenebres.
Pel que fa a la política sant Tomàs d'Aquino es desmarca de l'actitud adoptada per Sant Agustí en considerar l'existència de dues ciutats, la de Déu (Jerusalem) i la terrestre (Babilònia), identificades, respectivament, amb l'Església i amb l'Estat pagà. La ciutat de Babilònia és considerada per Sant Agustí com el resultat de la corrupció de l'home per el pecat original, mentre que la ciutat de Jerusalem, la ciutat celestial representaria la comunitat cristiana que viuria d'acord amb els principis de la Bíblia i els evangelis. Les circumstàncies socials i l'evolució de les formes de poder en el segle XIII, especialment els problemes derivats de la relació entre l'Església i l'Estat, duran a St. Tomàs a un plantejament diferent, inspirat també en la política aristotèlica, encara que tenint en compte les necessàries adaptacions al cristianisme.
Catedral de Siena, construïda a partir de 1260
Per St. Tomàs la societat, seguint a Plató i Aristòtil, és l'estat natural de la vida de l'home. Com a tal, l'home és per naturalesa un ésser social nascut per viure en comunitat amb altres homes, però ja sabem que St. Tomàs assigna a l'home un cap transcendent, de manera que ha de reconèixer un paper important a l'Església en l'organització de la vida de l'home. De la mateixa manera que havia distingit entre la raó i la fe i, tot mantenint la seva autonomia, concedia la primacia a la fe sobre la raó, pel que fa a la societat, tot acceptant la distinció i la independència de l'Estat i l'Església, aquell ha de sotmetre's a aquesta, en virtut d'aquest fi transcendent de l'home. L'Estat ha de procurar el bé comú, per a això legislarà d'acord amb la llei natural. Les lleis contràries a la llei natural no obliguen en consciència (per exemple, les contràries al bé comú, o les dictades per egoisme). Les lleis contràries a la llei divina cal rebutjar i no és lícit obeir les, marcant clarament la dependència de la legislació civil respecte a la legislació religiosa.