Tales de Milet

De Wiki de Filosofia
La revisió el 01:14, 21 set 2007 per 81.33.129.14 (Discussió)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tales de Milet (Milet, 635 aC - ~ 545 aC), fou un filòsof grec. Nascut a la ciutat jònia de Milet, a la vora del Mar Egeu, fill d'Examio i de Cleobulina. Les seves principals passions eren les matemàtiques, l' astronomia i la política, i se'l considera el primer filòsof de la història. Fou el fundador de l'anomenada escola de Milet (juntament amb Anaximandre i Anaxímenes).

Abans de Tales, els grecs explicaven l'origen i naturalesa del cosmos amb mites d'herois i déus antropomòrfics. En contrast, Tales argumentava que l'aigua és l'origen i essència de totes les coses en, potser, la primera explicació significativa del món físic sense fer referència al sobrenatural. Sabia que la Terra és una esfera i la Lluna reflecteix la llum del Sol.

Heròdot el menciona quan va predir un eclipsi solar del dia 28 de maig del 585 aC que posa fi a la lluita entre Lidis i Medes.

Tales va viure en la ciutat de Milet a la regió de l'Àsia Menor anomenada Jònia. Els jònics posseïen un tràfic de comerç entre Egipte i Babilònia, i això va possibilitar a Tales estudiar a Egipte quan era jove. Va ser educat en la mitologia egípcia, astronomia i matemàtica i sobre altres cultures exemptes de les tradicions homèriques de la Grècia clàssica. Per aquest motiu, en comptes de conformar-se amb la mitologia tradicional, va buscar les respostes en la naturalesa de les coses.

Tales va tenir una profunda influència en altres pensadors grecs i per tant també la va tindre en la història occidental. Es van trobar registres que Tales va visitar a un dels més famosos deixebles del seu amic Anaximandre, Pitàgores, a qui aconsellà que viatgés a Egipte per a la seva preparació matemàtica i filosòfica. Molts filòsofs van seguir aquest consell per a buscar les explicacions en la natura en comptes de cercar-les en allò sobrenatural; molts van retornar a les explicacions sobrenaturals, però incorporant un llenguatge filosòfic i racional que deixava enrere els mites i la religió.

Tales no va deixar escrits; el coneixement que es té d'ell procedeix dels relats d'Aristòtil.