Amor

De Wiki de Filosofia
La revisió el 00:09, 12 oct 2007 per 83.35.196.141 (Discussió)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'amor és un gran afecte cap a altres persones, objectes o éssers. Segons la intensitat i l'objectiu del sentiment, s'hi distingeix:

  • amor d'amics o amistat
  • amor filial, maternal o qualsevol que es dóna entre membres de la mateixa família
  • amor cap a les coses, llocs, animals...
  • amor cap a una idea, sovint dintre de termes amb el sufix grec "filia"
  • amor de parella

L'amor de parella és el que més important ha estat històricament, on es barreja l'estimació, el sexe i altres sentiments. És un dels grans temes de la literatura. La caracterització d'aquest amor pot ser:

Els símbols més freqüents d'aquest amor han estat el cor i l'anell. L'enamorament i la seducció acostumen a ser les fases preliminars de l'amor de parella, fases que estan associades químicament a les feromones.

L'amor a la filosofia

Empèdocles creia que tot el cosmos estava regit per forces d'atracció o amor i de repulsió, per tant les persones se sentien atretes igual que qualsevol altre cos. Per a Plató l'amor era una manera d'arribar al coneixement, ja que les persones buscaven la bellesa com a record de la idea suprema que la seva ànima recordava i a través de la passió per les coses belles anava ascendint. Els medievals creien que l'amor era la manifestació a la Terra de l'Esperit Sant, que impulsava els homes a buscar el bé. Per als moderns, en canvi, és un dels pilars de la felicitat ja que cobreix necessitats psíquiques de l'individu.

L'amor a la mitologia

La majoria de cultures creu que l'amor és una força còsmica que atreu les persones com els astres o els cossos s'atreuen. Aquesta força es troba relacionada amb un déu. El més famós és Eros, amb les seves fletxes, però altres mitologies tenen com a divinitat amorosa Oshun (els africans), Xochipili (els asteques), Erzuli (de la mitologia del Carib), Aonghus (celta) o Ishtar.