Secta

De Wiki de Filosofia
La revisió el 20:35, 31 oct 2007 per 88.24.143.101 (Discussió)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Secta és des del punt de vista sociològic un grup de persones amb afinitats comuns (culturals, religioses, polítiques, esotèriques, etc). Habitualment el mot fa referència a una secta des del punt de vista religiós i de vegades, de manera pejorativa.


Secta religiosa

Es parla d'una secta religiosa quan és un grup religiós qui s'ha diferenciat i independitzat d'una religió establerta. Les sectes tenen moltes creences i pràctiques en comú amb la religió de la qual s'han separat, però es distingeixen pel nombre de diferències doctrinals.


La paraula secta prové del llatí secta: ‘senderol’, ‘mètode’, ‘manera de viure’, ‘partit polític’, ‘escola de filosofia’ (d'on ve sectátor i sectatoris: ‘adherent’, ‘seguidor’) que ve de sequi: ‘seguir’. S'han plantejat dubtes que provingui del llatí secare (tallar, separar). De secare provenen les paraules insecte i sector. En ambdós casos està present la idea de separació. A Europa la paraula secta s'ha concebut derivada principalment de sequi: seguir. Es tracta de seguir a un mestre, a un líder. En moltes sectes així és com passa.


Les sectes religioses són grups religiosos, generalment petits, plens d'entusiasme, integrats per homes i dones, associats voluntàriament, després d'una conversió, que creuen i detecten la veritat i la solució, exclouen radicalment a la resta de la gent, es col·loquen contra l'Església i contra el món i obeeixen cegament als seus fundadors.


Són moviments religiosos que poden ser lliures i voluntaris, amb tendència a l'exclusivitat, que sorgeixen i creixen fundamentalment en sectors populars, desenvolupen forts vincles comunitaris i careixen d'un grup de funcionaris altament especialitzats. A més poden confundir-se amb moviments socials, grups de "protesta" contra l'ordre social, les societats religioses dominants i que sovint responen a un perfil doctrinal dualista, apocalíptic i pre-milenarista i a una inspiració bíblica fundamentalista.


En anglès els sociòlegs empren el mot sect per referir-se a un grup religiós amb un alt grau de tensió amb la societat dels voltants, però la creencia de la qual és (dins el context d'aquesta societat) en gran part tradicional.


El terme pejoratiu en anglès cult (equivalent al català: secta) també té un alt grau de tensió amb la societat dels voltants, però la seva creencia és (dins el context d'aquella societat) nova i innovadora.


Les sectes, en un sentit més sociològic, són generalment tradicionalistes i conservadores i intenten tornar la seva religió d'origen a la puresa religiosa.


També s'empra el terme nous moviments religiosos.


Les noves sectes

Generalment una secta té un fi dogmàtic o espiritual, o com a mínim això és el que es fa creure als prosèlits. Però juntament amb el desenvolupament econòmic, han sorgit noves sectes la finalitat de les quals sembla ser el desenvolupament personal per molts crítics, existeixen algunes més poderoses que d'altres, però els seus mètodes poden diferenciar-se molt del que prometen.


  • La Cienciologia

Com a primer antecedent s'ha de fer esment a la cienciologia, considerada secta en diversos països europeus, aquesta organització creada per Hubbard i amb membres coneguts com Tom Cruise o John Travolta, s'ha enriquit reclutant a gent, que ha de pagar un alt preu pel material que ofereix la cienciologia, la qual els promet la felicitat, com són els enagrames.


Però d'aquesta corrent, han sorgit empreses de superació personal, tot i que no siguin tan conegudes com la cienciologia, es diferencien molt de proveir de beneficis per la gent, i només en pocs casos aconsegueix ajudar-la.


Aquestes utilitzen l'entrenament ontològic, per aconseguir la seva fita. La major part d'especialistes estan d'acord que l'entrenament (coaching) en si no és dolent, molt útil per empreses i per ajudar a persones com pot ser-ho la psicologia, mentre no manipuli la ideologia de la persona. Tanmateix l'entrenament Ontològic, afecta l'home, per complir la fita de l'empresa. Barregen una mica de tot, entrenament, psicologia i alguns conceptes metafísics.


Altres moviments o empreses d'aquesta mena reconeguts, semblants a la cienciologia:


  • El Moviment Humanista

El Moviment Humanista està catalogat com secta en diversos països. El seu abastament polític és el Partit Humanista. El seu fundador és Mario Luis Rodríguez Cobos.


  • Insight

Fou la primera d'aquest tipus, fundat per John Roger, consisteix en un curs de diversos nivells, en el procés s'alinea a la persona, més i més per anar pujant de nivell, el somni dels participants és arribar més amunt. Les persones que dirigeixen el curs i el personal no estan preparats d'una manera adient per dirigir aquests cursos.


És important fer esment que a diferència d'una secta normal, aquests cursos tenen un fi, per molt que s'hi participi com a membre, arribarà un moment en el qual ja no es torna a cridar i per això mateix és molt difícil que una persona quedi atada tota la vida a l'organització. La causa d'això és que la persona quan surt de l'organització caigui en una depressió, davant l'absència d'un "pare" que li digui allò que ha de fer.


  • Lifespring

Una altra empresa molt semblant a Insight, també nord-americana.


  • Método Silva de Control Mental

De José Silva. La filosofia d'aquest curs és que el Método Silva reuneixi un conjunt de tècniques que desenvolupin les capacitats innates, però que l'ésser humà mai ha realitzat. Es basa en les ones del cervell Alpha, Beta, Theta i Delta. Utilitza la religió també i relaciona alguns conceptes amb Jesucrist, encara que l'objectiu no és religiós. A diferència de la Cienciologia que elimina enagrames, aquesta les crea.


  • Argentina Works

Fundada per Enrique Nossovitch, un argentí que féu un curs de Lifespring, i fou dels pioners en aquests cursos en llatinoamèrica. De la mateixa manera que Lifesprig i Insight el sistema pel qual subsisteix el negoci és per mitjà del reclutament, on els participants han de reclutar a altres persones al curs per poder seguir en aquest.

La filosofia d'aquests cursos es basa en el predomini del sentiment sobre la raó. La persona ha de deixar que tot surti, raonar no hi és permès. De la mateixa manera diuen que tots els esdeveniments estan causats per la persona.


  • Mexworks

És la continuació del negoci de Gabriel Nossovitch a Mèxic. El qual va obrir seus a Mèxic D.F., Guadalajara i Monterrey (aquest darrer va tancar). El negoci tot i les denúncies en planes web i periòdics, continua funcionant.


Els mètodes són iguals a Argentina Works. S'han creat també cursos especials pels adolescents, el qual si bé no empren la pressió, aconsegueix que puguin ser futurs "clients" de l'empresa.


Secta destructiva

És un grup que es presenta sota una associació que aparentment abasta temes culturals, polítics, religiosos o fins i tot de tractament davant malalties o problemes socials. Es caracteritza principalment per emprar tècniques de persuasió coercitiva com a mètode d'influència social, prèviament s'usen mètodes de seducció i a més compten amb un o diversos líders. És molt freqüent una jerarquia piramidal d'ordre. Acostumen a emprar a més situacions de desorientació social com desastres naturals, de guerra o terrorisme, per reafirmar la fi generalment apocalíptica del món i la seva falsedat, molts cops també amb fins locratius. Sovint actuen sota clandestinitat i hi ha sectes en alguns països prohibides i catalogades com destructives o perilloses.


Es torna perillosa quan per la seva filiació a aquesta secta desenvolupa problemes d'adaptació social, feinera o familiar, quan a més s'acoarta la llibertat o la dependència d'aquesta. Alguns psicòlegs i especialistes afirmen que més d'un terç acaba abandonant-les, tot i que si poseeixen una personalitat feble i "presectària" tenen un risc elevat de tornar-hi, com una addicció.


Una comissió de l'Assemblea Nacional de França, va catalogar a l'empresa Amway i al Método Silva de Control Mental com sectes destructives o grups que destrueixen la personalitat dels seus membres. El 1995, l'Assemblea Nacional presidida per Alain Gest, va definir 10 criteris per caracteritzar a les sectes destructives:


  • desestabilització mental
  • caràcter desorbitat de les exigencies financeres als seus adeptes
  • ruptura inducida amb l'entorno o ambient d'origen
  • atemptats contra la integritat física
  • reclutament de mainada
  • discurs antisocial
  • disturbis d'ordre públic
  • importància de querelles judicials contra les sectes
  • eventual desviament dels circuïts econòmics tradicionals i temptatives d'enfrontament en els poders públics


El tema de les sectes perilloses ha assolit en certes èpoques una notorietat que en algunes llengües la paraula secta s'utilitza per referir-se a aquest tipus de grups religiosos alienants sense entrar en altres significats.

Com en d'altres acepcions del terme, també es coneix com a secta les agrupacions d'estudiants sorgides durant els anys 1990 en diversos col·legis religiosos.