Pseudociència

De Wiki de Filosofia
La revisió el 21:15, 7 gen 2008 per 83.43.254.50 (Discussió)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Es diu pseudociència de tots aquells estudis que amb pretensió de ser científics trenquen algun principi de la filosofia de la ciència, o del mètode científic.

Es poden distingir tres classes de coneixements: els científics (obtinguts segons el mètode científic), els empírics (deguts a la experiència), i els tradicionals (allò que hom coneix, i que ha estat sempre així, i sempre serà així).

La ciència està basada en les proves (l'evidència no és una prova), els experiments, l'observació, la busca de la relació causa-efecte, i el principi de la falsabilitat. La falsabilitat consisteix en que un experiment, o una observació, poden ser repetides per qualsevol científic arreu el món, i fet segons el mètode científic s'obtindrà sempre el mateix resultat. D'aquesta manera es poden acceptar, o rebutjar, els teoremes, o proposicions de una teoria. Quan noves observacions, o experiments, donen resultats que no es compadeixen amb la teoria, s'han de canviar els teoremes, o fer-ne de nous, ampliant en aquests segon cas la teoria.

De totes maneres no és fàcil distingir entre ciència, i pseudociència. Alguns mètodes habituals en algunes ciències no estan d'acord del tot amb els principis del mètode: per exemple, les mostres per quotes a la sociologia no respecten, al menys per complet, el principis d'aleatorietat, car l'elecció de un element de la quota exclou automàticament, o inclou necessàriament, altres elements de l'univers dins la mostra.

D'aquesta manera alguns experiments, o observacions, són criticats com a pseudocientífics pels seus detractors. Així per alguns el SETI és pseudociència.

Algunes pseudociències;