Cognició

De Wiki de Filosofia
La revisió el 09:36, 15 jul 2008 per 79.152.70.222 (Discussió)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El concepte de cognició (del llatí: cognoscere, "conèixer") fa referència a la facultat dels éssers de processar informació a partir de la percepció, el coneixement adquirit i característiques subjectives que permeten valorar i considerar certs aspectes en detriment d'altres.

Els processos cognitius poden ser naturals o artificials, conscients o inconscients, la qual cosa explica per què s'ha abordat el seu estudi des de diferents perspectives incloent la neurologia, psicologia, filosofia i ciències de la informació com ara la Intel·ligència Artificial i la Gestió del Coneixement.

La cognició està íntimament relacionada amb conceptes abstractes com ara ment, percepció, raonament, intel·ligència, aprenentatge, imaginació i molts altres que descriuen nombroses capacitats dels éssers superiors encara que aquestes característiques també les puguin compartir algunes entitats no biològiques segons ho proposa la intel·ligència artificial.

En les primeres etapes de desenvolupament del concepte es creia que la cognició era una característica només humana però amb el desenvolupament de l'etologia i la intel·ligència artificial es debat la validesa de tal argumentació.

En psicologia i intel·ligència artificial el concepte es refereix a les funcions, processos i estats mentals d'agents intel·ligents, amb un enfocament particular en processos com ara comprensió, inferència, presa de decisions, planificació i aprenentatge. La investigació en el camp aborda capacitats dels agents/sistemes com ara l'abstracció, generalització, concreció/especialització i metaraonament en els quals s'involucren conceptes subjectius com ara les creences, coneixement, estats mentals i preferències.

El concepte de cognició és àmpliament utilitzat per a significar l'acte de conèixer o coneixement, i pot ser definit, en un sentit cultural o social, com el desenvolupament emergent de coneixement dins d'un grup que culmina amb la sinergia del pensament i l'acció.