Alquímia
Des d'un punt de vista actual, l'alquímia és una pseudociència sense base científica. Històricament, l'alquímia es pot considerar com a precursora de la química, abans de l'establiment del mètode científic.
En general, els alquimistes creien que tota la matèria estava composta per quatre elements: terra, aire, aigua i foc. Incorporaven una bona part de màgia i misticisme en les seves creences, i tendien a considerar l'alquímia una pràctica secreta i apta només pels iniciats (hermetisme). L'alquímia pretenia explicar com una substància es podia transformar en una altra, en un temps en que la química i la física encara no existien. Un dels objectius principals era la recerca de la pedra filosofal, que hauria de permetre transformar el plom en or.
Un dels alquimistes occidentals més important fou Paracelsus. Cal tenir en compte que alguns dels fundadors o precursors de la Ciència occidental moderna es van dedicar també a l'alquímia, com per exemple Isaac Newton i Roger Bacon.
La química moderna es va desenvolupar als segles XVII i XVIII a partir de l'Alquímia, gràcies als treballs de Robert Boyle i Antoine Laurent Lavoisier, entre d'altres.