22481 temas (22289 sin leer) en 44 canales
En el caso del control del movimiento, la neurociencia está demostrando que la opción b) es la que más se ajusta a la realidad, aunque la mayoría pensemos que debe tratarse de limitaciones tecnológicas, porque obviamente la a) tiene que ser la correcta. Pero reflexionemos un momento desde una perspectiva más filosófica. La opción a) efectivamente es la más lógica, pero tiene unas ligeras connotaciones dualistas: parece implicar la existencia de algo más allá de la actividad del cerebro que le dijera a las neuronas lo que deben hacer. Y hoy en día esta explicación más espiritual está ya bastante descartada. Entonces, ¿nos toca aceptar que nuestras acciones están mucho más programadas de lo que nos pensamos, por todo lo que va acumulándose en el subconsciente de programación genética, experiencias, influencias sociales, aprendizaje, traumas, estímulos subliminales…? La neurociencia parece indicar que si.a) La voluntad (free will) como fuerza generadora de movimiento: Decisión consciente ==> Mecanismos del cerebro motor ==> Movimiento b) La voluntad como percepción: Mecanismos del cerebro motor ==> Movimiento ==> Decisión consciente
BALANÇ DEL 2013 AL WEB FILOSOFIA I PENSAMENT
Benvolguts amics, coneguts i saludats del web www.alcoberro.info
Només uns mots per desitjar-vos un 2014 SíSí i per dir-vos que enguany el web ha augmentat una mica més del 6% en nombre de planes vistes. Som lluny dels temps precrisi quan el web oscil·lava entre 970 mil i una mica més del milió de planes vistes, però sembla que l’any passat com a mínim es va aturar el cop. Respecte al 2012 hem progressat en un modest 2,25 % en visites úniques.
No és la llum al final del túnel (ja sabeu que la llum del fons del túnel va ser apagada per les retallades!), però potser no estem exactament al fons del pou, que es va tocar l’any 12.
Aquestes son les nostres dades bàsiques segons Google Analítics:
488.411 visites al web
385.853 visites úniques
865.196 pàgines vistes
0 euros de benefici
Amb aquestes dates estem segur entre el Top Ten de les webs de filosofia al món hispànic i molt possiblement (la competència no facilita dades!) en el Top Five. No està malament per a un esforç que és bàsicament personal, ni pagat, ni agraït - o agraït només per gent sense poder.
El 27,50% del nostre públic té entre 18 i 24% anys i el 33,54% entre 25 i 34%, el que ens situa molt bé tant a batxillerat com a l’àmbit universitari. Donat que un bon nombre dels nostres lectors pertanyen al professorat, calculem que els materials diversos del web han arribat a un 7.000.000 de persones arreu del món.
Hem estat vistos a 131 països i només a partir del país 71 (Bulgària) hem rebut menys de 10 visites úniques per any.
Només el 33,79 del públic prové d’Espanya i aproximadament la meitat són dels Països Catalans. Això significa que a Sudamèrica, gràcies siguin donades al traductor de Google, no tenen problemes per llegir en català. 46596 visites han vingut via mòbil i 15516 des de la tablet.
Els tòpics més vistos són: empirisme, weber, locke, sartre, descàrtes, nicòmac, , montesquieu, grècia, utilitarisme, nietzsche i plató.
Fins al tòpic 22 estem per sobre de les 5000 planes vistes, fins al tòpic 134 per sobre de les 1000 i fins al tòpic 611 per sobre de les 100. En definitiva, hem conegut millors temps, però tant de bo hàgim aturat la baixada de visites.
Com ja us varem comentar al juny per al 2014 no podem anunciar novetats importants. De moment posem pocs arxius nous i no és el nostre millor moment emocional. Al voltant s’ensorren moltes coses (des del nombre de visites a exposicions, vins a la venda de llibres o l’assistència als teatres). Són uns temps pèssims per a la cultura, i fins i tot per a la dignitat. Hem tingut ganes de plegar, això és obvi. Però, després d’un llarg debat, al menys durant els dos propers anys seguirem a la xarxa, tot i que a un ritme més suau.
Som conscients que després de 14 anys, el web ha quedat envellit i que no podrem seguir el ritme de novetats tecnològiques, ni d’incorporació de novetats dels webs nordamericans de referència en humanitats. Tampoc ens ha subvencionat mai ningú (ni ho hem demanat, ni acceptem berkamis, gràcies!), però si, en tots aquests anys, des de la Generalitat algú ens haguès dit ‘gràcies’, de debò que hauria estat un estímul.
I aquí estem. Vius, de moment. I aturant la caiguda.
Gràcies a tots vosaltres per estar aquí. I per continuar usant els materials del web. I per passar-los als vostres alumnes. Es fa difícil tirar endavant en moments autènticament difícils per a tots els qui estimem la filosofia. Però fa anys que som la resistència
I de resistir en sabem un niu. De moment obrim un nou dossier sobre la Il·lustració el dia de Reis, per allò que no hi ha altra data més republicana: [www.alcoberro.info]
Esperem que l’any SíSí obri noves perspectives, perquè les necessitem. No sembla creïble que sense un nou marc polític, pugui haver-hi futur per al pensament lliure. A veure si aquest any tots estem a l’altura del repte que tenim per endavant.