Val la pena un
aforisme ? Un
aforisme (del
grec αφοριζειν, definir)
és una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora o estètica. Es considera un
gènere literari i pot aparèixer dins una composició major o com a recull de frases i sentències cèlebres.
L'aforisme, tot i presentar-se com una veritat absoluta, parteix de la subjectivitat del seu autor i així es diferencia de lleis científiques o similars, enunciades d'un mode semblant (màxima concisió).Els primers aforismes parteixen d'
Hipòcrates i s'han conreat al llarg de tota la
història de la literatura. Són especialment abundants durant el període hel·lenístic, al Renaixement i a la Il·lustració.
Metodologia a l'aula :
1.- L'alumnat de batxillerat cerca aforismes en llibres, xarxes virtuals d'autors i autores. Enguany no ha estat cap autora la triadada en els aforismes.
2.- En un full s'escriuen els trobats amb l'autoria i es pensen aforismes propis i personals .
3.- Participen tots els Instituts de Sant Cugat del Vallés i s'exposen en un sol llistat per publicar-se els més de 250 aforismes resultants trobats que es votaran entre l'alumnat en la diada de Sant Jordi.
4.- El professorat de cada centre valora els aforismes inventats dels centres i en tria uns 10 que són seleccionats per la final.
5.- Finalment el professorat es reuneix i es trien els més votats de la llista de trobats i els més valorats de la llista d'inventats.
6.- En un acte públic a la Biblioteca de Sant Cugat es fa el lliurament de premis amb un val per llibres i discs en una important llibreria de la població i es donen uns diplomes als finalistes.