Miquel Roca i Junyent |
La monarquia és una institució fundada en la família. La família és un món d'opacitats que suporta malament l'escrutini públic. La psicopatologia de les relacions familiars -pares, fills, sobrevinguts, parents polítics- conté una alta potencialitat explosiva de manques de reconeixement, de recels, d'enveges i de ressentiments. En el passat tot quedava ocult sota el tabú de la Corona i la parafernàlia del poder. Avui la monarquia viu malament en una societat on sempre hi ha un mòbil, una càmera o un micròfon a l'aguait, per convertir en esdeveniment les misèries familiars.
Malgrat que és la institució conservadora per excel·lència, la monarquia espanyola no contribueix precisament al prestigi de la institució familiar. El clima que es desprèn de les imatges de grup és d'una fredor indissimulable i no hi ha notícia que no confirmi la sensació que cadascú va per la seva banda. Mentre el rei busca advocat per a la infanta i la casa reial es permet, sense cap impudícia, expressar la disconformitat amb la decisió judicial, el príncep fa l'elogi dels jutges l'endemà de la imputació de la seva germana i els exhorta a tenir "coratge, fortalesa i prudència". El rei apel·la a Miquel Roca, redactor de la Constitució, pensant que així enforteix la seva peanya; el príncep es prepara el futur allunyant-se del passat. Persones que freqüenten la Zarzuela parlen del clima de sospita entre el personal: ¿aquest per a qui treballa, per al pare o per al fill?
Durant la Transició es va justificar l'opció monàrquica per la seva utilitat. Fa temps que no serveix per a res. I no es pot permetre que arribi el traspàs de la corona del pare al fill sense obrir el debat monarquia o república que es va escatimar en el seu moment. Els catalans no podem dir que aviat ja no serà el nostre problema: de moment, encara ho és. Tant és així que el rei utilitza la imputació de la infanta per fer un gest d'unitat patriòti- ca i legitimació personal confiant-ne la defensa a un pare de la Constitució nacionalista català. I Roca s'hi presta. El debat ens concerneix i no ens hem de desentendre del dret a decidir entre monarquia i república.
Josep Ramoneda, Monarquia o República, Ara, 07/04/2013